Kleding advies (ook toepasbaar voor andere sporten) van Emiel

“Laagjes” hoor ik vaak. Laagjes is wel ok maar ik zie sommigen dan wel 5 laagje aantrekken en dan ook nog van het verkeerde soort. Wat je eigelijk wil is dat je vocht afvoert. Je zweet als een otter op de start met dat gesjouw en daar wil je zo snel mogelijk van af voor dat je op hoogte komt. Daar koelt het vocht af en krijg je het koud. Dus afvoeren dat vocht. Het principe van laagjes is dat je een afvoer-laagje hebt op de huid, een isoleerende-laag voor temp regeling en een om het weer buiten te houden. Alle materialen mogen niet vocht absorberend zijn. Polyester is een goede. 

laag 1 zweet afvoer laag:
Het beste doe je dat met een strak T-shirt gemaakt van polyester, een zogenaamd thermosshirt. Misverstand is dat een thermosshirt persé warm is. STRAK moet het zitten zodat het zweet direct door de poriën van de stof heen kan en kan verdampen. Hier zie mensen vaak een katoenen shirt dragen. Deze kan echter veel vocht absorberen en dus vasthouden. Dat willen we niet

laag 2 isolerende laag:
Fleece, dons, primaloft, wol zijn de te kiezen materialen. Wol is eigelijk te stug en zwaar. Dons kan ook een beetje vocht opnemen maar isoleert als een malle. Fleece is de bom, licht en super poreus om vocht af te voeren. Hier kun je meerder lagen hanteren afhankelijk van de temperatuur. ik heb twee fleece truitjes bij van verschillende dikte. Zo kun je net als bij zomer en winter dekbedden meerder combinaties maken.

laag 3 extern werende laag:
Deze laag houd alle weersomstandigheden buiten, zon, wind, regen, sneeuw etc. Hier wordt ook vaak een ademende “shell” voor gebruikt zoals gore-tex en dergelijke. Voor ons is vaak een windstopper voldoende. Ik ben dol op de jasjes van de wielrenners. Vaak hebben die op de rijwind een windstopper en een ademend rugpand waardoor er weer beter vocht afgevoerd kan worden. Bij wintersporters zie je vaak hele dure ademende kleding. Ik vraag me af of zo’n (dure) stof beter kan ademen dan een rits onder de oksels of op de rug.