Ongeveer op 8 jarige leeftijd kwam ik voor het eerst in aanraking met de sport deltavliegen bij ons achter op de Es nabij Ootmarsum waar ik opgegroeid ben. Sindsdien ben ik gegrepen door het vrije vliegen. Later in Annecy (Frankrijk) zag ik ze voor het eerst van de berg starten. Dat deed me besluiten zelf te beginnen met de sport. In 2000 begon ik samen met twee vrienden te lessen in de heuvels van de Vulkaaneiffel waar ik vrij snel mijn brevet 1 haalde. Daarna was brevet 2 met lessen aan de lier in Nederland en op de berg in de Franse Alpen ook snel binnen. In 2004 haalde ik mijn brevet 3 en begon het echte avontuur van het cross country vliegen.

In 2005 werd ik gevraagd mee te doen met de Nederlandse kampioenschappen en werd direct junior kampioen en 10e in het algemeen klassement. Dat laatste was aanleiding om gevraagd te worden voor de Nederlandse kernploeg. Door meer en meer mee te doen met wedstrijden gingen mijn vaardigheden met sprongen vooruit en mocht ik me gelukkig prijzen met enkele podiumplaatsen, om in 2011 Nederlands kampioen te mogen worden.

Sindsdien ben ik voor het vliegen in vele landen en continenten geweest. Met voor mij toch wel het WK 2013 in Australië als hoogtepunt. Daar vloog ik meer dan 54 uren in 2 weken en behaalde ik alle persoonlijke records tot op heden. 4265 meter hoogte, 6u 35 min vliegtijd en meer dan 200km ver. Ook de hoogtewinst van bijna 4000m is uniek. In Nederland vloog ik al eens van Stadskanaal naar Tiel: 170 km. Daarbij is vooral herkenning van het landschap een prachtige ervaring.

Het vliegen is een fantastische beleving en geeft me het gevoel van ultieme vrijheid. Het stelt me in staat alles los te laten en er volledig in op te gaan. De wedstrijden voorzien me, door het samen vliegen met anderen, telkens van een mogelijkheid mijn prestaties te verbeteren. De kernploeg is een prachtig team om bij te horen en zodoende ook Nederland als deltavliegend prestatieland op de kaart te zetten.

Filmpjes van mijn vluchten vind je hier: https://www.youtube.com/user/JEHanggliding

Joost Eertman