• Shifting gears
 • (5 comments)

  Taak 7 was een bijzondere en werd omschreven als 'racing in the corridor'. We moesten een 5 keer de vallei oversteken.

  Goal was vanwege de harde wind in het zuiden van de vallei, waardoor we vanaf de startplek in het noorden enig windvoordeel zouden moeten hebben. Het was echter vooral veel met dwarswind vliegen, dat bleek voor velen best lastig. Ik had bovenin als maximale windsnelheid 38 km/u gehad, maar in thermiekbellen ook 4-10 km/u. Deze dag was 'shifting gears' heel belangrijk. Soms had je een plus 3 m/s thermiekbel, terwijl je 20 minuten later genoegen moest nemen met 1 m/s. Veel wedstrijdpiloten zijn gewend om na één goede bel, alleen nog maar in dat soort goede bellen te draaien, om de maximale snelheid over het hele parcours te behalen. Hier in Macedonië heeft dat tot veel vroege landingen geleid van diverse grote namen.

  Ik was bijna 1,5 uur voordat het startwindow openging in de lucht. Door de harde wind waren de bellen af en toe aardig turbulent. Daarom koos ik ervoor via de lagere 'voorbergjes' richting de startcilinder ten noorden van de startplek te vliegen. Daar zat ik lekker alleen en had ik geen last van andere piloten.

  Er kwam steeds meer afscherming, waardoor een goede startpositie krijgen lastig bleek. Uiteindelijk startte ik vanaf 1.500 meter hoogte, terwijl ik eerder op 2.500 meter had gezeten. Onder me zag ik al verschillende piloten uitzakken en landen. Gelukkig vond ik midden in het dal een mooie plus 3 m/s bel, waardoor ik makkelijk de eerste oversteek kon maken. Terug de vallei over ging ook goed, maar even later kwam ik moederziel alleen te zitten. Over de radio hoorde ik de ene na de andere Dutchie melden dat hij moest landen. Ondertussen was ik weer tot 1.200 meter gedaald (ca. 600 meter boven de grond), dus ik was op mijn hoede en deed het voorzichtig aan. Op zo'n dag dat veel piloten vroeg landen, is de afstand belangrijker dan de aankomsttijd op goal. Als je hier in dit gebied laag komt, kan het ineens heel snel over zijn.

  Bij de derde oversteek moest een heuvel midden in het dal in de vorm van een hoefijzer uitkomst bieden. Helaas had ik daar alleen maar vette zink: -3 tot -4 m/s! Ik zag iets voorbij het hoefijzer een parapenter draaien. Ik was weer even gered. Samen stegen we 200-300 meter en toen was de bel op. Ik koos ervoor naar een verderop gelegen bosrand te vliegen in de hoop daar de volgende bel te vinden. En daar zat hij ook. Heel licht, maar ik ging omhoog. Ik kon verder naar de oostkant van de vallei, waar ik na een uur laag krabben, eindelijk een goede +2 m/s bel vond. Die bel bracht me naar 2.750 meter. Wow, dat luchtte op!

  Toen voor de vierde keer de vallei over. Ondanks een dikke wolk midden boven de vallei, kwam ik er geen thermiek tegen. Aan de westkant van de vallei vond ik op 1.100 meter hoogte een lichte bel. Andere piloten onder me moesten landen. De lichte bel werd even later de bel van de dag, omdat ik met +6 m/s omhoog spoot. En op de route stonden goede wolken, dat bood perspectief! De laatste daloversteek bleek weer vergelijkbaar als eerder: wel wolken, maar weinig thermiek. Ik klom aan de oostkant van de vallei nog 300 meter, maar dat was onvoldoende om goal te kunnen halen. Ik gleed toch richting goal. Even later stond ik na 4.49u vliegen aan de grond; 6 km voor goal.

  Het bleek een bijzonder lastige dag, waarbij maar 4 piloten goal haalden. Ik stond bij oud-wereldkampioen Christian Ciech in het veld. Dat was geen slecht gezelschap en hij bood me ook nog een lift terug naar het hotel in Krusevo aan. Hij werd 12e van de dag en ik 13e. Mijn beste resultaat op dit EK tot nu toe. Helaas ziet het weer voor morgen er minder gunstig uit. Hopelijk lukt het wel nog om vrijdag een taak te vliegen.

  Current rating: 4.8

  Comments

  Jappie 1 year, 1 month ago

  Wooow man; dit leest als een jongensboek.
  Ik hang (al lezend) aan je lippen ;-)
  naast je aan de bottombar !!
  Mooi !

  Link | Reply
  Currently unrated

  Gerda 1 year, 1 month ago

  Wauw, inderdaad mooi geschreven! Goed gedaan!

  Link | Reply
  Currently unrated

  Gijs 1 year, 1 month ago

  Dank voor de leuke reacties!

  Link | Reply
  Currently unrated

  New Comment

  required

  required (not published)

  optional

  required