• Vlieginstrumenten
 • (5 comments)

  Instrumenten.

   

  Voor het wedstrijdvliegen heb je een door de FAI goedgekeurd instrument nodig die een ‘versleuteld’ -.IGC-file wegschrijft van je vlucht. Daarin staat je tracklog en daarmee wordt de score bepaald. Het is dus niet een file waar je zelf nog aan kan sleutelen. Na de taak breng je je instrument naar het hoofdkwartier waar de organisatie hem uitleest en de data in een scoringsprogramma invoert om zo de uitslag te kunnen produceren.

  Er zijn een hoop verschillende instrumenten op de markt en een paar zijn favoriet bij veel piloten. Bijvoorbeeld de IQ-Compeo+ van Bräuniger of Flytec 6030. 15 jaar geleden was dat het topinstrument en zowat elke wedstrijdpiloot heeft er een. Echter de markt verschuift en er zijn meerdere goede instrumenten te koop. Overigens bij categorie 1 wedstrijden (dat zijn WK’s en EK’s) worden steeds vaker ‘live trackers’ uitgedeeld die ook gebruikt worden voor de score.

  Een instrument kan tijdens de vlucht ontzettend veel data ophoesten. Vaak kun je het beeldscherm van verschillende pagina’s voorzien en die pagina’s kun je zelf aanpassen. Zo kun je dus je instrument aanpassen aan je wensen. De modernere bieden wat dat betreft veel meer opties.

  Maar wat willen wij dan weten tijdens zo’n vlucht?

  In wedstrijdverband wil je de taak kunnen invoeren met de starttijden van de verschillende startgates en waypoints met de radiussen. Het instrument rekent allerlei data voor je uit. Naast de afstanden tot de waypoints, hoogte en dergelijke, ook wat meer gecalculeerde data. Bijvoorbeeld de snelheid die je moet vliegen om, op exact de starttijd, de startcilinder in of uit te vliegen. Of de glijhoek die je nodig hebt om op goal te komen. Deze kun je weer vergelijken met je actuele glijhoek en daaruit je conclusies trekken. Als je de polaire van je toestel in je instrument hebt ingevoerd, kun je ook informatie krijgen over hoe hoog je boven een waypoint of goal aankomt.

  Toen ik mijn eerste geavanceerde apparaat kocht, koos ik het niet voor wedstrijden maar voor de windinformatie. Dat was voor extra veiligheid. Met behulp van gps wordt de winddrift herkend na twee zo zuiver mogelijk gevlogen 360-ers. Zo heb je bij buitenlandingen meer kans om goed op de wind te landen.

  Er zijn ook veel Android en IOS-apps te downloaden. Ik zelf vlieg nu met FLYSKYHY voor IPhone. Daarvan gebruik ik de kaart en de thermiek-assistent. Ik vind dat een zeer welkome aanvulling op mijn IQ-Compeo+. De kaart gebruik ik om de taak goed te kunnen visualiseren op het reliëf van het vlieggebied. Waar lopen de cilinders ten opzichte van de eventuele triggerpoints. De thermiek-assistent helpt me als ik een bel kwijtraak.

  Het ultieme instrument is nog niet gemaakt. Alle hebben voor- en nadelen. Zoals batterijduur, vario geluid, interface, leesbaarheid van het scherm, lay-out etc..... Ik merk ook dat overstappen naar een ander instrument weer voor een lange gewenningsperiode zorgt.

  De apparaten kunnen ontzettend veel. Vaak kun je dat niet allemaal meteen verwerken. Dat vergt oefening. Als je een keer tijd hebt kun je een opgeslagen vlucht afspelen op je instrument en zo een beetje oefenen. Of zelf een klein taakje programmeren en die op de fiets uitvoeren.

   

  Laat jezelf goed informeren. Praat met andere piloten over hun ervaringen met hun instrumenten. Weet dan wel dat ze altijd een beetje verknocht zijn aan hun eigen instrument door het gewenningseffect.

  Current rating: 5

  Comments

  There are currently no comments

  New Comment

  required

  required (not published)

  optional

  required