• Droomvlucht boven Nederland
 • (0 comments)

  Het nieuwe vliegseizoen staat voor de deur. Dan dwalen mijn gedachten regelmatig af naar mooie wolkenluchten en verre vluchten. Ik ben vooral gefascineerd door FAI-driehoeken: de koningsklasse van de vrije vlucht wat mij betreft. Na vele FAI-driehoeken in diverse buitenlanden, kijk ik nu vooral uit naar een FAI-driehoek droomvlucht boven Nederland.

  Wat is een FAI-driehoek?
  Een FAI-driehoek is vlucht in de vorm van een gelijkbenige driehoek, waarbij ieder been minimaal 28% van de totaalafstand moet zijn.

  Van oudsher zijn er verschillende type vluchten waar records van worden bijgehouden en de drie belangrijkste worden ook door de vluchtscoringswebsites (o.a. www.dhv-xc.de) onderscheiden:
  • vrije afstand (doorgaans in de vorm van 'met wind mee wegwaaien');
  • out-and-return (ook wel vlakke driehoek);
  • FAI-driehoek.
  En dan zijn er nog de meer bijzondere categorieën, zoals vrije afstand over een bepaald aantal keerpunten of de vrije afstand met vooraf bepaald landingsveld (declared goal).

  De FAI houdt de continentale en wereldrecords bij voor de verschillende typen deltavleugels: rigids (klasse 5), flexwings zonder mast en sportclass met mast (klasse 1), maar natuurlijk ook parapents. FAI staat voor Federation Aeronautique International.

  Waarom een FAI-driehoek?
  De FAI-driehoek vliegen is voor mij het meest uitdagend. En als het dan lukt om die vlucht helemaal te doen, dan geeft dat ook enorme voldoening. Na een succesvolle driehoek weer bij je auto / tent / familie landen is goud waard. En dat je geen retrieve (ophaal) nodig hebt, is natuurlijk ook gewoon cool.

  De uitdaging zit 'm vooral in de voorbereiding van de meteo in combinatie met de te kiezen route. Hoeveel kilometers zijn haalbaar? Op welk tijdstip van de dag heb je welke wind? Hoe ga je dat aanpakken en overwinnen? Hoe laat ga je starten en wanneer ga je daadwerkelijk op pad? Daarnaast is het uitdagend hoe je gedurende de vlucht inspeelt op de feitelijke weersomstandigheden en de gekozen route. Kan je 'm nog verlengen? Kies je tijdens de vlucht toch nog andere keerpunten? De FAI-driehoek vraagt daardoor veel van je pilootvaardigheden.

  Hoe pak ik het aan?
  De meest geschikte periode is mei-juni-juli-augustus. De dagen zijn dan het langst, de zon staat het hoogst aan de hemel, de aarde wordt zo het meeste opgewarmd en er zit in de bovenlucht nog relatief veel koude (voorjaars)luchtmassa, wat allemaal bijdraagt aan een grotere kans op lange dag vol met goede thermiek. De recente passage van een koufront helpt in dat kader natuurlijk ook een boel.

  Bij een gelijkbenige driehoek heb je altijd wel een stuk tegenwind. Daarom zoek ik dagen uit met een specifieke weersituatie: goede thermische omstandigheden en niet te harde wind, in Nederland ga ik uit van maximaal 10-15 km/u.

  Een makkelijke en snelle - maar daardoor niet altijd even nauwkeurige - referentie voor de dagkwaliteit vind ik het kaartje van de RASP Blipmap website met 'potential flight distance'. De legenda van het kaartje is gericht op zwevers en 800-1000 km is voor hen en ook voor ons deltisten een topdag. Ik neem voor delta's grofweg 15-20% van de aangegeven potential flight distance. De meteo-voorbereiding van een daadwerkelijke vliegdag gaat natuurlijk verder dan dat ene kaartje en die doe ik de avond van tevoren.

  Verder heb ik op de geheugenkaart in mijn Compeo+ vlieginstrument 2 of 3 mogelijke FAI-driehoeken per vliegplek staan, die ik snel en simpel kan activeren of wisselen. Elke driehoek heeft andere keerpunten en daarmee steeds een andere 'oriëntatie', zodat ik afhankelijk van de windrichting en overige weersomstandigheden de meest ideale kan gebruiken.

  Wat is er mogelijk?
  In 2017 vloog ik 128,5 kilometer FAI-driehoek vanuit Stadskanaal, maar strandde toen 10 kilometer voor Stadskanaal. De thermiek was toen op een schaal van 1 tot 10 slechts een 7, maar de thermische activiteit was wel lang: ik vloog 5u 43min. Op de juiste dag kan dat dus makkelijk sneller, beter en verder.

  Als vergelijkings- en inspiratiemateriaal vind ik vooral de vluchten van onze oosterbuur Dirk Ripkens interessant (zie www.dhv-xc.de). Hij vliegt vanuit Uedem vlakbij Venlo, weliswaar met een beter presterende rigid (klasse 5 vleugel), maar hij heeft in de 11 jaar van 2008 tot 2019 maar liefst 21 keer een FAI-driehoek van meer dan 150 kilometer gemaakt. Dat is dus gemiddeld 2x per jaar!

  Daarnaast heb ik jaren geleden gesmuld van de verhalen van Martin van Helden in Delta Magazine, die daarin beschreef hoe hij in 2006 een Nederlands record FAI-driehoek van 104 kilometer vloog vanuit Bruinehaar. En hoe hij dat in 2008 verbeterde tot 122 kilometer. Later dat jaar verbeterde Rob in 't Groen dat tot maar liefst 147 kilometer, vanaf Stadskanaal. En onze zuiderbuur Jochen Zeischka verbeterde dat weer in 2015 tot 152,8 km ook vanaf Stadskanaal.

  Laat het voorjaar met die grote FAI-driehoek maar komen. Ik ben er klaar voor! Jij ook?

  Wil je meer weten? Volg ons dan hier of laat een reactie of vraag achter bij de comments hieronder.

  Current rating: 5

  Comments

  There are currently no comments

  New Comment

  required

  required (not published)

  optional

  required